Home / JGA | NIHS / Organisatie / Rabbinaat
De spirituele en halachische leiding van de Joodse Gemeente berust bij het Rabbinaat, onder leiding van Rabbijn Eliezer Wolff.
Dit instituut heeft een historie van vele honderden jaren. Tot de voormalig Opperrabbijnen van Amsterdam behoren Chacham Zwi Ashkenazi (1656-1718) en Reb Shaul Amsterdammer (1717-1790). Voor alle halachische kwesties kunt u bij het Rabbinaat terecht. Het Beth Din (Gerechtshof) is onderdeel van het Rabbinaat en komt bijeen wanneer dit vereist is. De meeste sjoelgemeenschappen hebben een eigen rabbijn, die verantwoordelijk is voor de sjoeldiensten
U kunt contact opnemen met het Rabbinaat via [email protected]
(Straatsburg, 1965)
Rav & Av Beth Din
Rabbijn Eliezer Wolff is Rav & Av Beth Din van Amsterdam, verantwoordelijk voor o.a. kasjroet, mikwe, eroev en chewra kadiesja. Als Av Beth Din is hij voorzitter van de Rabbinale rechtbank.
Rabbijn Wolff komt uit een oude Asjkenazische familie uit de Franse Elzas.
Na het succesvol afronden van school studeerde hij in ‘Yeshivat Kol Tora’ in Jeroesjalajiem en daarna in ‘Yeshivat Poniwez ’in Bnei Brak, Israel. Hij heeft daar ook semicha voor het rabbanoet gekregen. Na zijn huwelijk met Dina Meyer is hij in Israel Dayan geworden, waarna hij in Frankrijk als Dayan heeft gewerkt, in opdracht van de Opperrabbijn van Frankrijk.
In 2005 is Rabbijn Wolff begonnen bij de Joodse Gemeente Amsterdam. Na het vertrek van Opperrabbijn Arye Ralbag in 2014 is Rabbijn Wolff benoemd tot Av Beth Din van Amsterdam.
(Veenendaal, 1957)
Rabbijn
Rabbijn Shmuel Katz is geboren in Veenendaal. Na de basisschool verhuisde het gezin Katz naar Amsterdam, waar hij de middelbare school heeft doorlopen. Daarna bezocht hij diverse jesjiwot (talmoedscholen) in Israël, waar Shmuel Katz ook het rabbijnendiploma behaalde. Medio jaren tachtig kwam Rabbijn Katz, met zijn jonge gezin, terug naar Nederland en begon in 1996 met zijn werk voor de Joodse Gemeente Amsterdam.
Rabbijn Katz is actief in het sociaal-pastorale werk van de NIHS, houdt toezicht op het kasjroet van de restaurants en winkels en controleert de eroev.
Zijn motto’s: openheid, betrokkenheid en het tonen van liefde voor het Jodendom.
(Amsterdam, 1962)
Rabbijn & Secretaris Rabbinaat
Rabbijn Hans Groenewoudt is geboren en getogen in Amsterdam en stamt uit een traditioneel Hollands-Joodse familie. Zijn beide ouders hebben het na-oorlogse Joodse Amsterdam helpen opbouwen; zijn vader heeft zich onder andere jarenlang als bestuurslid ingezet voor de Joodse Gemeente Amsterdam en ook zijn moeder was zeer actief, onder meer voor de WIZO. Het voorbeeld dat de ouders van Rabbijn Groenewoudt gaven hebben hem gevormd, evenals Rabbijn Vorst in Amstelveen.
Rabbijn Groenewoudt werkt sinds 2018 voor het Rabbinaat van de NIHS en is actief met verklaringen, choepot, gittien, lewajot, matsewot en gijoer. Daarnaast is hij sinds 2003 sjoelrabbijn van Sjoel Amstelveen.
(Manchester, 1991)
Rabbijn
Rabbijn Simcho Stanton werd geboren in het Engelse Manchester, en stamt uit een grote rabbijnse familie. Na de middelbare school studeerde hij aan jesjiewot in Engeland en Israël; hij ontving semicha (de rabbijnentitel) van het Israëlische rabbinaat over een breed scala aan veelomvattende halachische onderwerpen. Tegelijkertijd behaalde Rabbijn Stanton een master in Joods Onderwijs aan de Middlesex Universiteit in Londen.
Samen met zijn vrouw Tobi en hun jonge gezin verhuisde hij in 2017 naar Amsterdam om in het Kollel te studeren en Tora te onderwijzen. Hij is nog steeds actief in het Kollel. Sinds 2021 is hij daarnaast sjoelrabbijn van Kehal Chassidiem. Ook maakt Rabbijn Stanton deel uit van het Beth Din.
Rabbijn Simcho Stanton ziet een positieve toekomst voor de Joodse gemeenschap in Amsterdam; hij beschouwt Joods onderwijs en Joods leren als de sleutel tot een bloeiende Joodse gemeenschap in Nederland.
Copyright © 2024. All rights reserved.