Amstelveen

Amstelveen

Onze geschiedenis
De grote bloei van de Joodse gemeenschap in Amstelveen heeft plaatsgevonden tussen 1970 en 1990. In die periode vestigden zich vele jonge, Joodse gezinnen in Amstelveen en omgeving en onder de bezielende leiding van Rabbijn Ies Vorst groeide de gemeenschap gestaag.
De synagoge is op diverse locaties in Amstelveen gehuisvest geweest, maar vanwege de groei van het aantal bezoekers werden de gebouwen steeds te klein. Van een bouwkeet aan de Charlotte van Montpensierlaan werd de sjoel naar een eengezinswoning aan de straat van Gibraltar verplaatst. Toen die ruimte ook te krap werd heeft de NIHS in 1981 besloten tot de bouw van een vrijstaande synagoge aan de Straat van Messina. Dit was een gebouw waar menige Joodse inwoner van Amstelveen warme herinneringen aan heeft.
Het pand voldeed echter niet meer; vandaar dat in december 2012 de sjoel  is verplaatstnaar een groter en meer multifunctioneel gebouw aan de Max Havelaarlaan, in de Amstelveense wijk Bankras. Sinds 1 mei 2024 zijn daar ook de kantoren van de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) gevestigd.

Wat bieden wij?
Het is het bestuur, de vrijwilligers en de bezoekers onder de leiding van Rabbijn Hans Groenewoudt gelukt om in deze Amstelveense sjoel een levendige gemeenschap te laten ontstaan. Sjoel Amstelveen is een synagoge waar zeer veel activiteiten voor jong en oud ondernomen worden, zoals kinderdiensten en lessen voor verschillende volwassen doelgroepen.
Verder zijn er feestelijke maaltijden op de Joodse feestdagen die druk bezocht worden. Ook de lunches voor jonge gezinnen zijn zeer populair.
De sjoel heeft een Sociaal Pastoraal netwerk waar vele vrijwilligers goed werk verrichten voor de leden van de sjoelgemeenschap. Zo wordt de SOPA ingeschakeld bij o.a. ziekenbezoek, speciale verjaardagen en geboortes en biedt zij een luisterend oor wanneer daar behoefte aan is. Er wordt zelfs voor mensen gekookt indien de omstandigheden daarom vragen.
De dagelijkse sjoeldiensten worden goed bezocht en op sjabbat worden er zelfs 3 diensten gehouden.

Van de ca. 250 leden en de ca. 30 buitenleden bezoekt een aantal de synagoge zelden of nooit. Toch voelen zij zich verbonden met Sjoel Amstelveen. Het werk van de SOPA-afdeling vervult hierbij een prominente rol.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Praktische informatie

Max Havelaarlaan 435
1183 LZ Amstelveen

[email protected]