Choepa

Jullie gaan trouwen? Van harte gefeliciteerd!

De Joodse Gemeente, jullie sjoelgemeenschap en het Rabbinaat helpen graag, zowel met het voorbereiden van de choepa als op op de grote dag zelf.

Het Jodendom kent een groot aantal religieuze en culturele tradities op het gebied van verloving en huwelijk. Deze worden in onze Joodse Gemeente nageleefd. De bekroning is de choepa, de Joodse huwelijksinzegening. In Amsterdam vindt deze meestal plaats in sjoel. Dit hoeft niet, je kunt ook kiezen voor een zaal in bijvoorbeeld een hotel of een locatie buiten.

Voordat jullie daadwerkelijk samen onder de choepa (het huwelijksbaldakijn) staan, moeten er wel enkele formaliteiten worden vervuld en wat zaken goed worden voorbereid. Jullie sjoelrabbijn of het Rabbinaat informeert met plezier over wat er van jullie wordt verwacht en wat jullie van ons mogen verwachten. Daaronder valt ook een gesprek over diverse halachische aspecten van het huwelijksleven na de trouwdag. 

Behalve de religieuze ceremonie is er sprake van andere feestelijkheden die vrienden en familie van het bruidspaar natuurlijk willen organiseren. Ook hiervoor kunt u bij de Joodse Gemeente terecht, voor advies en ondersteuning op elk terrein. Er zijn meerdere kosjere cateraars beschikbaar.
De zeven dagen ná de huwelijksvoltrekking kunnen een feestelijk tintje krijgen, de sheva brachot, maar ook de sjabbat vóór de choepa is bijzonder. Dan vindt de zogenoemde aufruf plaats. Wij informeren jullie graag over alles wat hiervoor nodig is.

Het online aanmeldformulier voor chatan en kalla (bruid en bruidegom)

Documenten

Ter voorbereiding van jullie choepa kunnen jullie alvast wat documenten verzamelen. Wij vragen om de volgende documenten:

  • Fotokopie of scan van de ketoebot van de beide ouderparen (indien mogelijk)
  • Fotokopie of scan van het trouwboekje of van het uittreksel van de burgerlijke stand van het burgerlijk huwelijk
  • Fotokopie of scan van paspoort/identiteitskaart van bruid en bruidegom, plus twee pasfoto’s van beiden

Administratieve kosten en kosten voor werkzaamheden Rabbinaat per choepa 

NIHS-lid: € 370*

Lid van andere NIK-gemeente of PIG: € 800

Geen lid van NIK-gemeente of PIG: € 1.500

*De ledenprijs geldt slechts indien de Kerkelijke Bijdrage volledig is voldaan

Neem contact op

Meer informatie of vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op!