JCC Sjoel

JCC Sjoel

Geschiedenis

JCC Sjoel is in 1965 gestart als ‘Sjoel Buitenveldert’ op Marquette 38 in de toen nieuw gebouwde Amsterdamse wijk Buitenveldert. In 1970 kocht de NIHS het multifunctionele gebouw aan de Van der Boechorststraat, dat sindsdien dienst deed als Joods Cultureel Centrum (JCC). Onder andere de kantoren en een feestzaal kwamen daar terecht. In 1974 verhuisde de sjoel van Marquette naar het JCC. Tot midden jaren tachtig was het de enige sjoel in de wijk. Toen in de jaren negentig meerdere sjoels zich in Buitenveldert vestigden, kwam langzamerhand de meer onderscheidende naam JCC Sjoel in gebruik. In verband met de verkoop van het JCC-gebouw, is de JCC Sjoel sinds februari 2024 gevestigd op Merckenburg 1, nog steeds in Buitenveldert dus. 

Oude Amsterdamse ritus

De diensten in de JCC Sjoel worden, onder het motto Tora & Traditie, op dezelfde wijze voortgezet als de traditioneel oude Amsterdamse ritus van weleer, waarbij het sjoelreglement uit 1901 als belangrijke leidraad dient. De JCC Sjoel is dan ook de bakermat geweest voor vele officianten die in de meeste andere sjoels in (delen van) de dienst voorgaan. Velen die met de JCC Sjoel zijn opgegroeid, davenen voor, laajnen, gaan sjofarblazen, geven een derasha of dragen op een andere manier bij aan de sjoeldienst, in vele sjoels in Amsterdam en Amstelveen. 

Diensten en meer

In de JCC Sjoel worden het hele jaar door twee keer per dag diensten gehouden, zowel in de ochtend (sjachariet) als in de avond (mincha/ma’ariev). Daarnaast zijn er sjioeriem, maaltijden en andere activiteiten. U bent meer dan welkom!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Praktische informatie

Merckenburg 1
1082 BT Amsterdam