Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is de NIHS?

Tora, traditie, tolerantie

De Joodse Gemeente Amsterdam – ook bekend  onder haar officiële naam Nederlands-Israëlitische HoofdSynagoge (NIHS) – is de grootste orthodox-Joodse gemeente in Nederland en ons uitgangspunt vormen de drie T’s van Tora, Traditie en Tolerantie. De NIHS is aangesloten bij het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, de koepel van alle orthodoxe Joodse Gemeenten in Nederland.

Inmiddels bestaan we bijna 400 jaar. En er is veel veranderd. Vandaag de dag is de Joodse Gemeente vooral een  dynamische kehilla (gemeenschap), die haar leden in vrijwel alle behoeften van het Jodendom voorziet.

Zo faciliteert de Joodse Gemeente Amsterdam haar 10 sjoelgemeenschappen, onderhoudt een aantal synagogen, exploiteert een mikwe (ritueel bad) en een kelim-mikwe (ritueel bad voor het touwelen van kook- en eetgerei), verzorgt Joods onderwijs, verleent sociaal-pastorale ondersteuning, verzorgt het rabbinaal toezicht op de kosjere winkels en horeca en beheert onder meer de begraafplaatsen te Diemen en Muiderberg.

Ieder die volgens de halacha (Joodse wet) Joods is en in Amsterdam of omgeving woont, kan zich aansluiten,  ongeacht de persoonlijke beleving van het Jodendom. Onze Eenheidsgemeente wordt dan ook gevormd door een breed spectrum van zeer orthodoxe tot uitgesproken vrije Joden. Joden van buiten de regio Amsterdam kunnen buitenlid worden.

Bestuur en Raad van Toezicht

De Joodse Gemeente Amsterdam heeft als belangrijkste doelstelling de gezamenlijke belangen te vertegenwoordigen van haar leden. Om dit doel te bereiken heeft er in 2013 een interne reorganisatie plaatsgevonden tot een koepel van sjoelgemeenschappen. De meeste leden zijn aangesloten bij een van de sjoelgemeenschappen, de lokale cirkels van bezoekers van de aangesloten synagogen.

De sjoelgemeenschappen zijn te vinden in het menu bij ‘Sjoelgemeenschappen’.

De organisatie wordt geleid door een bestuur van 5 tot 7 personen. Het bestuur wordt sinds de reorganisatie van 2013 terzijde gestaan door de Raad van Toezicht, de opvolger van de vroegere Kerkeraad. De Raad van Toezicht vertegenwoordigt de leden en wordt gekozen door de leden van de sjoelgemeenschappen. De Raad wordt steeds voor vier jaar benoemd. 

Neem contact op

Meer informatie of vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op!