CIZ Sjoel Amstelland

CIZ Sjoel Amstelland

Enige Europese ziekenhuissjoel
Sinds 1978 worden er sjoeldiensten in Ziekenhuis Amstelland gehouden. Ziekenhuis Amstelland is voortgekomen uit een fusie tussen het Joodse Ziekenhuis Centrale Israëlietische Ziekenverpleging (CIZ) en het Nicolaas Tulp Ziekenhuis.

De CIZ-sjoel is uniek, want het is de enige ziekenhuissjoel in Europa. Bij de start was er één keer per maand sjabbatochtend sjoeldienst, maar al snel is dit doorgegroeid naar wekelijkse diensten op sjabbat en diensten op alle jomtov dagen. De CIZ-sjoel is in eerste instantie opgezet voor patiënten die in het ziekenhuis over sjabbat of jom tov verblijven, maar inmiddels is deze uitgegroeid tot een buurtsjoel waar mensen uit de wijde omtrek naar toekomen.

De sjoel zonder drempel
Het motto van de sjoel is “de sjoel zonder drempel”. Iedereen is dan ook welkom bij ons, van vroom tot vrij, Asjkenazisch, Sefardisch of Liberaal. Naast de sjoeldiensten worden er gezellige maaltijden georganiseerd, wordt er geleerd op sjabbatmiddag na mincha en is er op de eerste sjabbat van de maand een kinderdienst.

Het bijzondere van de CIZ-sjoel is dat alles gedaan wordt door vrijwilligers en er geen vaste rabbijn verbonden is aan de sjoel. Dit geeft een zeer grote diversiteit aan mensen die dienst doen of een drosje houden. Vrijwilligers zorgen er ook voor dat er aandacht is voor de individuele sjoelbezoeker op de momenten dat dit nodig is; bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, bij een bijzondere verjaardag of trouwdag en wanneer een naaste ontvallen is.

Twee jaar geleden is de Sjoelgemeenschap Amstelland opgericht. De Sjoelgemeenschap Amstelland behartigt de belangen van de NIHS-leden binnen de CIZ-sjoel bij de Raad van Toezicht van de NIHS. De sjoelgemeenschap ontplooit geen eigen activiteiten, maar laat dit over aan de CIZ-sjoelcommissie.

Wij hopen u te mogen verwelkomen bij ons in sjoel of bij een van onze activiteiten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Praktische informatie

Meer informatie
Voorzitter: Wilma Driessen
[email protected]

Bezoeklocatie:
Ziekenhuis Amstelland
Laan van de Helende Meesters 8
1186 AM, Amstelveen

Postadres
Ziekenhuis Amstelland
Vereniging CIZ
Postbus 126, POB 328
1180 AH Amstelveen