Rondleidingen Muiderberg

Rondleidingen Joodse begraafplaats Muiderberg

Googweg 6, Muiderberg; eigen parkeerterrein tegenover de ingang

Tijdens de rondleiding hoort u over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze Joodse begraafplaats. Er worden diverse velden bezocht, u krijgt uitleg over de kohaniempaden en de riten en symbolen van een Joodse begrafenis worden uiteengezet. U krijgt een aantal bijzondere graven en zerken te zien, terwijl zich daarop bevindende afbeeldingen en (Hebreeuwse) teksten worden verklaard.

Op de begraafplaats bevinden zich twee rijksmonumenten: het ontvangstgebouw en de aula. Beide in Amsterdamse School-stijl opgetrokken gebouwen worden van binnen en buiten bekeken. Daarnaast wordt stilgestaan bij het monument ter nagedachtenis van de naar schatting 80.000 joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Amsterdam zijn weggevoerd en vermoord. Herinneringen aan de Holocaust zijn ook te zien op graven waarop nabestaanden gedenktekens hebben laten aanbrengen voor omgekomen familieleden.

Aan de rondleidingen zijn geen kosten verbonden. Ze duren ongeveer twee uur.  Aan het begin wordt een korte film over de begraafplaats vertoond. Die film kunt u hier al bekijken. 

Voor mensen die slecht ter been zijn, kan de rondleiding belemmeringen opleveren. Los van de duur van de wandeling, wordt soms (letterlijk) van de gebaande paden afgeweken. Belangstellenden die geheel afhankelijk zijn van een rollator wordt afgeraden deel te nemen. Met een rolstoel of scootmobiel is een groot deel van de rondleiding goed te volgen.

Het gidsenteam bestaat uit Rob Bonn, Hugo Landheer, Sosho Loonstein, Harry Mock en Rob Snijders. Met hun schat aan kennis en ervaring leiden zij u graag rond. U bezoekt plekken waar u anders nooit komt. Daarbij zult u versteld staan van de gevarieerde natuur op de begraafplaats.

Hier volgen twee reportages van TV Noord Holland:
Klik hier voor reportage 1 uit 2018
Klik hier voor reportage 2 uit september 2020.

Aanmelden rondleiding

Aanmelden kan via onderstaand formulier.

U krijgt altijd een bevestiging van uw aanmelding met de datum en tijd van de door u geboekte rondleiding.

Indien uw voorkeursdatum is volgeboekt, dan delen wij u automatisch in op de door u opgegeven reservedatum  (U kunt alleen kiezen uit de in de lijst genoemde data).

Aan een rondleiding kunnen maximaal 25 personen meedoen. Voor een bezoek met een groep kunt u contact opnemen met Marije Wiss.

Heeft u voorafgaand aan de rondleiding belangstelling voor de brochure over Muiderberg dan kunt u deze hier bestellen.

U kunt de brochure ook na afloop van de rondleiding aanschaffen.

Personalia
Adresgegevens
Rondleiding gegevens
Data rondleidingen Muiderberg 2024
Contact:
 
Info Muiderberg